Reservkraft för Lantbruk
Framtidsäkra din gård med solceller, batterilagring och reservkraft
Sök upp till 5 miljoner i investeringstöd från Jordbruksverket för att klara eventuella kriser, strömavbrott och driftstörningar.
HybridEL levererar färdiga containerlösningar som kan anpassas efter ert behov.
Med Victron och Fronius kan vi bygga speciallösningar så att din befintliga solanläggning fungerar även vid strömavbrott. Det går även att ansluta elverk som används för att ladda batterierna då förhålladerna kräver det. Annars går containern via invertrar och genererar ström på ett tyst sätt. Detta sparar diesel, miljö, servicekostnader upp till 80%.
Investeringstödet från Jordbruksverket
- Trygg energiförsörjning för lantbruk – med stöd från Jordbruksverket
- Hybridel levererar komplett reservkraftslösning, energilager med solceller, batteri och diesel – godkänd för investeringsstöd
- Framtidssäkra ditt lantbruk med en mobil energicontainer
- Lantbruk, växthus, djuranläggningar och andra primärproducenter är idag starkt beroende av säker elförsörjning. Med ökade elavbrott, osäker tillgång och höga energipriser är det viktigare än någonsin att ha en egen kraftkälla.
- Hybridels containerlösning ger dig reservkraft, batterilagring och solenergi i ett – fullt stödberättigat via Jordbruksverket.
Vad är investeringstödet för robust primärproduktion?
Du som är primärproducent kan få stöd om du genomför investeringar som gör att ditt företag blir mer robust. Det handlar om att du ska bli bättre rustad för att fortsätta din produktion även vid höjd beredskap och ytterst krig.
Syftet med stödet är att bygga upp en mer robust primärproduktion som klarar att trygga livsmedelsförsörjningen i hela landet även vid höjd beredskap och ytterst krig. Stödet ska gå till investeringar som minskar sårbarheten i primärproduktionen vid händelse av höjd beredskap och på så sätt bidrar till att stärka Sveriges civila försvar.
Budgeten för investeringsstödet och rådgivningen är 150 miljoner kronor under 2025.
Vem kan få stödet?
Stödet riktar sig till dig som är primärproducent inom de gröna eller blå näringarna. Du räknas som primärproducent om du odlar spannmål, oljeväxter, grönsaker, frukt eller bär, producerar kött, ägg eller mejeriprodukter, bedriver yrkesfiske eller odlar exempelvis musslor, alger eller matfisk. Det vill säga om du tar fram råvaror som blir till livsmedel.
För att kunna få stöd ska du ha drivit företag i Sverige inom jordbruk, fiske eller vattenbruk i minst 2 år.
Om du nyligen startat företaget och är högst 40 år samt uppfyller övriga villkor för startstöd eller stöd till unga jordbrukare kan du söka stödet för robust primärproduktion även om du inte drivit företag i minst 2 år. Undantaget gäller även dig som har ett företag som fiskar medyrkesfiskelicens.
Ditt företag får inte ha fler än 250 anställda eller omsätta mer än 50 miljoner euro per år och ha en balansomslutning större än 43 miljoner euro.Fiskehamnar, landningsplatser, auktionshallar och skyddshamnar är dock undantagna från det här kravet om de är ett företag som ägs av en kommun eller en region.
Ansökan måste skickas in innan du påbörjar din investering. Beslut om stöd tas från maj 2025 – vänta inte! Konkurrensen om medlen blir hård, så starta din planering idag.
Detta kan du få stöd för
För att du ska få stöd behöver det vara tydligt hur den tänkta investeringen kommer att bidra till att öka företagets förmåga att fortsätta bedriva livsmedelsproduktionen även vid höjd beredskap.
Du kan få stöd för att höja motståndskraften mot
- strömavbrott eller långvariga avbrott i energiförsörjning
- långvariga avbrott i vattenförsörjning inom din animalieproduktion
- långvariga avbrott i transporter som ökar behovet av lagring, bearbetning av råvaror eller omlastning av fisk
- IT-incidenter och cyberangrepp
- brist på kritiska insatsvaror
- risk för stöld och sabotage av lagrade råvaror eller kritiska insatsvaror.
Råvaror är sådant som du producerar. Viktiga insatsvaror är sådant som du behöver köpa in för att bedriva din verksamhet.
Så mycket stöd kan du få
Hur mycket du kan få i stöd beror på vilken typ av företag du har. Gemensamt för alla företag är att du måsta ha stödberättigande utgifterpå minst 50 000 kronor för att kunna få stöd.
- Du som har ett jordbruksföretag kan få stöd för högst65 procent av utgifterna som ger rätt till stöd.
- Du som har ett företag inom fiske eller vattenbruk kan få stöd för högst 50 procent av utgifterna som ger rätt till stöd. Om du har ett företag inom småskaligt kustfiske är stödet högre. Då kan du få högst 80 procent av utgifterna som ger rätt till stöd.
Du har möjlighet att få 50 procent av stödet utbetalt i förskott.
Du kan få maximalt 5 000 000 kronor i stöd. I undantagsfall kan annat regelverk bli aktuellt och då kan du få maximalt 50 000 euro eller 30 000 euro under en 3‑årsperiod. I dessa fall kommer vi att kontakta dig när vi prövar din ansökan. Du kan läsa mer om statsstödsregelverket på vår sida som handlar om det.